Ogłoszenie

#1 2011-04-12 19:52:00

Hikaru-chan

Administrator

4373477
Zarejestrowany: 2010-05-25
Posty: 7271
Punktów :   

Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

U nas na forum mało jest osób od czasówki, a potrzeb niestety sporo:P Dlatego też tworzę ten poradnik, mam nadzieję, że będzie dla Was dość przejrzysty^^ Ale w razie czego - pytajcie;)

1. Ściągnijcie program - Aegisub, zainstalujcie i otwórzcie. Będzie do wyglądać tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/679 … cb482.html

2. Następnie jeśli macie robić od zera przenieście dany filmik do programu ( na screenie pokazałam przeniesienie kiedy w programie są już napisy, ale nie ma w tym żadnej różnicy:)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e3 … d2aff.html

Jeśli natomiast zaczęliście już robić napisy i po prostu kontynuujecie pracę, to dane napisy otwieramy w programie i kiedy pojawi się coś takiego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6e … 52400.html klikamy na TAK;) Wtedy filmik automatycznie się naładuje. Jednak jeśli przenosiliśmy klip lub zmieniliśmy jego nazwę i wyskoczy jakiś błąd to przenosimy tak jak na wcześniejszym screenie.

3. Kiedy już mamy coś takiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b6 … 5a6da.html

Zaczynamy robić czasówkę;) Czyli...

Przesuwamy strzałkami na klawiaturze póki nie pojawi się jakaś linijka, kiedy już się pojawi naciskamy u góry niebieski kwadracik z zielonym na dole, w ten sposób mamy czas początkowy: o tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/354 … 714fd.html <- czas końcowy tworzy się jakiś automatycznie, ale on nie jest poprawny, więc

4.Lecimy dalej, kiedy linijka się kończy, naciskamy ten guziczek obok taki sam, tylko z czerwonym, o tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/086 … da668.html
I mamy czas końcowy^^

5. Teraz w okienku obok piszemy jakąś cyferkę, literkę, albo najlepiej 1 literkę lub słowo z danej linijki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e94 … 316d3.html

6. I robimy enter:)
No i mamy jedną linijkę, a na ekranie pojawia się już następna, wtedy lecimy dalej strzałkami i wykonujemy czynność z punktu 4 i 5
Lub ewentualnie, jeśli będzie przerwa wykonujemy czynności od 3- 5

A wygląda to tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c31 … 712d0.html

Na koniec pracy klikamy Plik -> Save subtitles as...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b8 … acf40.html piszecie jakąś nazwę ( najlepiej taką jak plik) i zapisujecie ( najlepiej tam gdzie plik), wtedy ewentualnie gdybyście kontynuowali pracę, bo np. robicie sobie przerwę automatycznie Wam się naładuje plik (tak jak pisałam w punkcie 1).



Co jednak zrobić, gdy czasówkę należy zrobić na głosie, a nie hardzie? Cóż to już trochę trudniejsze (aczkolwiek ja nigdy o coś takiego nie będę prosić, bo do piosenek robię sobie sama;)

W sumie robimy tak jak w punkcie 1, czyli przenosimy klip do programu, następnie (jeśli nie ma głosu) robimy Audio-> open audio from video, potem włączamy Play
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51a … 4dfec.html

Kiedy zacznie się jakaś linijka robimy stop
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/83d … b50d0.html

Klikamy guzik z punktu 3, znowu play jak się linijka skończy stop i guzik z punktu 4 no i dalej punkt 5 itp;)
Ale tu raczej trzeba być wyrobionym bo czasem trudno wyłapać, a przy piosence to musi być perfekcyjnie;)


No to póki co tyle, proste, prawda?? Jakby co pytajcie;) I mam nadzieję, że teraz będzie więcej chętnych^^


http://images78.fotosik.pl/219/119a8cad6d7bc72a.gifhttp://images78.fotosik.pl/219/a8b5295a91663818.gifhttp://images76.fotosik.pl/219/d884beca7d77dd3d.gifhttps://images84.fotosik.pl/986/5b9322b9bd0a70f5.gif
http://images77.fotosik.pl/219/f4b8a2ce71188d24.gifhttp://images77.fotosik.pl/219/dd4997cdb6f519d9.gifhttp://images78.fotosik.pl/219/57e82424c9270f5b.gifhttps://images83.fotosik.pl/986/1af70ff543d2ef44.gif

Offline

 

#2 2011-04-12 20:25:19

 KwiatWschodu

Zastępca Admina^^

20745258
Skąd: Przemyśl
Zarejestrowany: 2010-06-26
Posty: 3854
Punktów :   
WWW

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

U nas na forum mało jest osób od czasówki, a potrzeb niestety sporo:P

U Nas na forum... to ja nie widziałam, żeby ktokolwiek się zajmował profesjonalnie czasówką. No ok, sora się zajmuje, ale nie ma odznaczenia, że się tym zajmuje i nie wiem czy wszyscy sobie z tego sprawę zdają. Myślę, że gdyby taka fucha jak Timmer czy jak to się zwie.. u nas zaistniała to by się znalazło więcej osóbek chętnych do pomocy. Cóż, nie wszyscy są takimi pchającymi się do paszczy lwa osóbkami jak nasza sora. Btw. jej to naprawdę zdałoby się dać jakieś odznaczenie kolorkowe -> Timmer czy co, nie? XD

Co do całej instrukcji to ja widzę, że jak zawsze odwalałam multum roboty, zamiast sobie ją skracać skrótami.. W ogóle.. to ja ślepa jak kura <ściana> Dzięki Hikuś za instrukcyje, tylko..

Przesuwamy strzałkami na klawiaturze póki nie pojawi się jakaś linijka,

Czy moja klawiatura jest jakaś niekumata, że Aegi na nią za chiny nie reaguje? Nic mi do przodu się nie przesuwa LOL Chyba, że to wtedy jak się audio ma wyłączone... <myśli> Ta?

W sumie robimy tak jak w punkcie 1, czyli przenosimy klip do programu, następnie (jeśli nie ma głosu) robimy Audio-> open audio from video, porem włączamy Play

Mówisz, że włączamy audio, ale ja tego audio tam nie widzę, więc co? Dalej na obrazie jedziem? Coś tu pokićkane... jest T___T Albo ja za wolno trybie, co też możliwe jest XD

I jeszcze jedno:

Co jednak zrobić, gdy czasówkę nalezy zrobić na głosie, a nie hardzie? Cóż to już trochę trudniejsze (aczkolwiek ja nigdy o coś takiego nie będę prosić, bo do piosenek robię sobie sama;)

WTF?! Dla mnie, osobiście.. Nie wiem, jak dla ludzi... Robienie czasówki na hardzie jest o góry lodowe gorsze niż robienie ze słuchu... Żeby ustrzelić w amerykańskie<czy jakie> ucho to naprawdę super umiejętność jest, nic tylko ci ja pozazdrościć Hika XD Dla mnie, łapanie ze słuchu to łatwizna, zwłaszcza przy piosence, bo zawsze gdzieś sobie znajdziesz romanji i idzie jak spłatka... zwłaszcza przy jednym głosie, bo przy dzieleniu na kilka czyt."każdy w zespole niech swój kolorek ma" to rzeczywiście w ciul roboty, że tak powiem


http://i65.tinypic.com/2pzegqv.jpg
W razie padnięcia któregoś z plików online (np. na Openload, Vk...), proszę dać mi znać, szybko się tym zajmę

Offline

 

#3 2011-04-12 20:54:54

Hikaru-chan

Administrator

4373477
Zarejestrowany: 2010-05-25
Posty: 7271
Punktów :   

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

Czy moja klawiatura jest jakaś niekumata, że Aegi na nią za chiny nie reaguje? Nic mi do przodu się nie przesuwa LOL Chyba, że to wtedy jak się audio ma wyłączone... <myśli> Ta?

No tak, podczas przesuwania, audio jest ci niepotrzebne i najzwyczajniej nie włączasz go w ogóle;)

Mówisz, że włączamy audio, ale ja tego audio tam nie widzę, więc co? Dalej na obrazie jedziem? Coś tu pokićkane... jest T___T Albo ja za wolno trybie, co też możliwe jest XD

Kiedy z inportujesz audio tak jak napisałam, to będzie normalnie działało:P I obok pojawi ci się ten paseczek jak przy karaoke;P I albo tam play zrobisz albo na filmie i tak czy siak normalnie zadziała, ja tak przynajmniej na obu kompach mam:P


WTF?! Dla mnie, osobiście.. Nie wiem, jak dla ludzi... Robienie czasówki na hardzie jest o góry lodowe gorsze niż robienie ze słuchu... Żeby ustrzelić w amerykańskie<czy jakie> ucho to naprawdę super umiejętność jest, nic tylko ci ja pozazdrościć Hika XD Dla mnie, łapanie ze słuchu to łatwizna, zwłaszcza przy piosence, bo zawsze gdzieś sobie znajdziesz romanji i idzie jak spłatka... zwłaszcza przy jednym głosie, bo przy dzieleniu na kilka czyt."każdy w zespole niech swój kolorek ma" to rzeczywiście w ciul roboty, że tak powiem

Wiesz ale dla szaraczków, którzy nie mają wyczucia i do tego jeszcze danej piosenki nie znają, a ona jest strasznie szybka ( np. Rap Kokiego) to nie lada trudnośćXD
Ja wolę wszystko ze słuchu robić;P Nawet dramy, czy koncerty, bo to szybsze i łatwiejsze, ale nie dla każdego:P


http://images78.fotosik.pl/219/119a8cad6d7bc72a.gifhttp://images78.fotosik.pl/219/a8b5295a91663818.gifhttp://images76.fotosik.pl/219/d884beca7d77dd3d.gifhttps://images84.fotosik.pl/986/5b9322b9bd0a70f5.gif
http://images77.fotosik.pl/219/f4b8a2ce71188d24.gifhttp://images77.fotosik.pl/219/dd4997cdb6f519d9.gifhttp://images78.fotosik.pl/219/57e82424c9270f5b.gifhttps://images83.fotosik.pl/986/1af70ff543d2ef44.gif

Offline

 

#4 2011-04-12 21:08:30

 KwiatWschodu

Zastępca Admina^^

20745258
Skąd: Przemyśl
Zarejestrowany: 2010-06-26
Posty: 3854
Punktów :   
WWW

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

Hikaru-chan napisał:

Kiedy z inportujesz audio tak jak napisałam, to będzie normalnie działało:P I obok pojawi ci się ten paseczek jak przy karaoke;P I albo tam play zrobisz albo na filmie i tak czy siak normalnie zadziała, ja tak przynajmniej na obu kompach mam:P

A, racja Ale mnie trochę fotka bez audio rozkojarzyła, bo niby włącza się audio, a na widoczku audia nie ma ;P No, ale jarzę bazę już XD

Wiesz ale dla szaraczków, którzy nie mają wyczucia i do tego jeszcze danej piosenki nie znają, a ona jest strasznie szybka ( np. Rap Kokiego) to nie lada trudnośćXD

No, jak tak pomyślę, to rzeczywiście czasem hard się przydaje, zwłaszcza jak się nie  ma romanji, a do rapu Kokiego to ech... ^^


http://i65.tinypic.com/2pzegqv.jpg
W razie padnięcia któregoś z plików online (np. na Openload, Vk...), proszę dać mi znać, szybko się tym zajmę

Offline

 

#5 2011-04-12 21:11:22

anthja

Gość

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

KwiatWschodu napisał:

U nas na forum mało jest osób od czasówki, a potrzeb niestety sporo:P

U Nas na forum... to ja nie widziałam, żeby ktokolwiek się zajmował profesjonalnie czasówką. No ok, sora się zajmuje, ale nie ma odznaczenia, że się tym zajmuje i nie wiem czy wszyscy sobie z tego sprawę zdają. Myślę, że gdyby taka fucha jak Timmer czy jak to się zwie.. u nas zaistniała to by się znalazło więcej osóbek chętnych do pomocy. Cóż, nie wszyscy są takimi pchającymi się do paszczy lwa osóbkami jak nasza sora. Btw. jej to naprawdę zdałoby się dać jakieś odznaczenie kolorkowe -> Timmer czy co, nie? XD

Ja popieram pomysł Kwiatka, by powstała taka funkcja u nas jak Timmer ^_^, a Sorusia powinna jako pierwsza otrzymać ten zaszczytny tytuł, bo w końcu tyle nam już czasówkami pomaga. I może dzięki temu i inne osoby zechciały by taką funkcję mieć na naszym forum ^^.
Więc może Hikaru-san z Freya-san rozważyły byście taką możliwość.

A co do instrukcji, to ARIGATOU !
Jak tylko znajdę chwilę to otwieram program i lecimy z tymi lekcjami ^^.

 

#6 2011-04-12 21:13:45

Kanako

Gość

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

Tak, ja też popieram Kwiatka-san... to bardzo dobry pomysł ^^

 

#7 2012-02-29 09:16:07

 Ayo3

Tłumacz KTNEWS

34063366
Call me!
Skąd: Sucha Beskidzka
Zarejestrowany: 2011-11-28
Posty: 556
Punktów :   
WWW

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

Dzięki Hikaru ^^ Zaraz się wezmę za rozkminianie tego Hehe, najwyższy czas. Jeszcze raz wielkie dzięki

Offline

 

#8 2017-10-15 11:36:11

Nerenka

Raczkujący fan

Zarejestrowany: 2016-01-27
Posty: 87
Punktów :   

Re: Poradnik jak zrobić czasówkę ^^

Również Dziękuję za poradnik, oj przydał mi się bardzo dla przypomnienia, mojej pracy nad czasówką, dobrze, że macie na tym forum poradniki, czasami do tego wracam

Offline

 
Fora i strony współpracujące z nami ^^

Image and video hosting by TinyPicForum o asian music - Fushigi.jun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
BlastMu Sezon 2 - zapraszamy na testy kliknij